• Foto1
 • Foto10
 • Foto11
 • Foto12
 • Foto13
 • Foto14
 • Foto15
 • Foto16
 • Foto17
 • Foto18
 • Foto2
 • Foto3
 • Foto4
 • Foto5
 • Foto6
 • Foto7
 • Foto8
 • Foto9
In de Maand van de Geschiedenis vinden ook dit jaar evenementen plaats. Op 19 oktober, de Dag van de Geschiedenis, zijn er 's morgens speciale rondleidingen in ons museum met aandacht voor het thema Zij/hij in samenwerking met het Gemeentearchief Steenwijkerland. Zie hiervoor Dag van de Geschiedenis: 19 oktober 2019

Er worden drie lezingen / presentaties gegeven door Henk van Heerde, samensteller van de website www.stadvollenhove.nl:
Donderdag 10-10       Bakkers in Vollenhove
Woensdag  16-10       Stadsboerderijen in Vollenhove (volgeboekt)
Donderdag 17-10       Stadsboerderijen in Vollenhove
Woensdag  30-10       Vollenhove in oude foto’s

Op donderdag 24-10 is er een programma alleen voor onze donateurs, met films over het paviljoen - en de laatste kans om 's avonds onze wisselexpositie Alles uit de kast te bekijken (die stopt 27-10). Deze avond is volgeboekt, lees verderop voor een alternatief op vrijdagmiddag 25-10!
 
Aanvang steeds 20 uur, kosten 4 euro incl koffie (behalve op de donateursavond), reserveren vooraf per e-mail naar reserveringen@chcvollenhove.nl of bellen als het museum open is.
 
Bakkers in Vollenhove (donderdag 10 oktober, 20 uur)
 
In de 20e eeuw waren er in Vollenhove tegelijkertijd acht bakkerijen, soms binnen 100 meter van elkaar gevestigd. De geschiedenis van enkele bakkerijen gaat vele generaties terug. In de presentatie wordt het verhaal verteld van tien bakkers, vanaf de 18e eeuw. Drie jaar geleden trok deze presentatie erg veel belangstelling, vandaar dat deze wordt herhaald.
Het boekje hierover, uit 2016, is nog te koop bij het Stadsmuseum, ook op de avond van de lezing maar zolang de voorraad strekt. Mocht het uitverkocht zijn, kunt u het (alleen die avond!) bestellen en betalen, u krijgt bericht als het binnen is en kunt het dan afhalen in het museum tijdens de Kerststallenexpositie.
 
Stadsboerderijen in Vollenhove (woensdag 16 oktober, 20 uur - vol, en donderdag 17 oktober, 20 uur)
 
Vroeger hoorde bij elke havezate, ook binnen de stad, minstens één ‘bouwhuis’ dat verse melk, boter en eieren leverde aan het adellijke gezin op de havezate er naast. De boer was in dienst bij de jonker of baron. Maar de adel verdween, de boerderijen werden verkocht en er kwamen boerenknechten naar de stad om daar een klein boerderijtje te gaan beginnen. In de jaren 1920 stonden er meer dan vijftig van die stadsboerderijen, die vanwege de koemest zorgden voor veel nitriet en nitraat in het grondwater, dus in het opgepompte drinkwater. Pas in de jaren 1960 verdwenen de overgebleven actieve boeren met de ruilverkaveling.
In de presentatie wordt een beeld gegeven van de verdwenen boerderijen, en de sporen van de overgebleven boerderijen en bouwhuizen.
 
(vol!) Donateursavond: Paviljoen Zwemlust (donderdag 24 oktober, 20 uur, alleen voor donateurs na opgave vooraf)
 
Deze avond is inmiddels volgeboekt. Als alternatief krijgt u naast de laatste mogelijkheid om de tentoonstelling ‘Alles uit de kast’ te komen bekijken op vrijdag-, zaterdag-, en zondagmiddag - 27-10 is de sluiting! - de gelegenheid de films die gemaakt zijn aan het strand bij Vollenhove in de jaren 1930 van en bij het Paviljoen Zwemlust, op vrijdagmiddag 25 oktober om half vier op een groot scherm te bekijken (na aanmelding!) en daarbuiten in onze ruimte Beeld en Geluid op een groot TV scherm, indien u de dienstdoende gastvrouw of - heer daarom vraagt.
 
Vollenhove in oude foto’s (woensdag 30 oktober, 20 uur)
 
Er zijn heel veel ansichtkaarten gemaakt over de straten, pleinen, gebouwen en havens van Vollenhove. Dank zij verzamelaars kunnen we die nu nog laten zien. Samen met foto’s uit bijvoorbeeld de collectie Nering Bögel, en verzameld door de mensen van Oud Vollenhove, kunnen we nu een virtuele tocht ‘om de poort’ maken, met uitstapjes naar Visserstraat en Kerkplein.

Op zaterdag 19 oktober 2019 organiseert het gemeentearchief Steenwijkerland, in samenwerking met Stadsmuseum CHC Vollenhove, de Dag van de Geschiedenis. Elk jaar proberen we, in het kader van de landelijke Maand van de Geschiedenis, op deze manier aandacht te besteden aan de fascinerende geschiedenis van onze gemeente. Dit jaar is het thema: Zij/hij.

 Vrouwen hebben altijd zo’n vijftig procent van de wereldbevolking uitgemaakt. Toch weten we vooral veel over de mannen uit het verleden. Daarom besteden we op de dag van de Geschiedenis aandacht aan geschiedenis vanuit vrouwelijk perspectief. Laat u verrassen door diverse verhalen over vrouwen uit Vollenhove en omgeving! Iedereen is van harte welkom.

In de ochtend kunt u deelnemen aan een themarondleiding verzorgd door het Stadsmuseum. Rondleiders nemen u mee langs de tentoonstelling 'Alles uit de kast', waar te zien valt wat vrouwen uit Vollenhove in het dagelijks leven (1850-1950) hebben gedragen. Van welke accessoires maakten zij bijvoorbeeld gebruik? Of bent u benieuwd naar het verhaal achter de paarse schoentjes van freule Isabella Sloet van Oldruitenborgh (zie afbeelding hiernaast)? Meld u vooral aan voor een rondleiding om meer te weten te komen!

’s Middags is er een lezingprogramma in de Kleine Kerk. Er is onder andere aandacht voor het gemeentearchief als bron. Ook zal Josje Nieuwenhuys het verhaal van Hilligje Winters vertellen, een verzetsstrijdster uit Sint Jansklooster die ten tijde van de Tweede Wereldoorlog vele levens heeft weten te redden. Frouk Alice Weijs uit Sint Jansklooster is bekend van haar komische columns geschreven in streektaal. Ze vertelt met een knipoog naar het verleden over hoe zij als drukke, werkende moeder en echtgenote het gezinsleven in de 21e eeuw ervaart.

Als afsluiting kunt u een kostuumshow bijwonen. Hoe was het om je vroeger te moeten aankleden als vrouw? Hoe ging dat bijvoorbeeld in zijn werk voor een baronesse op Oldruitenborgh? Waarom en vanaf wanneer zijn vrouwen eigenlijk broeken gaan dragen? Stichting Oud Oranje neemt u mee terug in de tijd en vertelt over vrouwenemancipatie aan de hand van kleding. Een leuke show voor jong en oud, die bij goed weer plaats zal vinden in de historische tuinen van Marxveld.

Tijdschema

10.00 – 12.30 uur:
Themarondleidingen door het Stadsmuseum Vollenhove. U kunt zich aanmelden voor een rondleiding om 10.00, 10.30, 11.00, 11.30 of 12.00 uur

12.30 – 13.30 uur:
PAUZE. Mogelijkheid om op eigen gelegenheid te lunchen

13.30 – 15.00 uur:
Lezingenprogramma in de Kleine- of Maria Kerk met opening door wethouder Trijn Jongman. Vanaf 13.00 uur openen we onze deuren.

15.00 – 16.00 uur:
Kostuumshow verzorgd door Stichting Oud Oranje in de tuinen van Marxveld

Informatie en aanmelden

Voor de rondleidingen en de lezingen is aanmelden noodzakelijk en geldt het principe vol=vol. U kunt ervoor kiezen om zowel de rondleidingen als de lezingen bij te wonen of één van beide. De kostuumshow is voor iedereen vrij toegankelijk. Alle activiteiten zijn gratis.

Locaties

De rondleidingen starten in Stadsmuseum CHC, Bisschopstraat 36 in Vollenhove. Wilt u 5 minuten voor aanvang van de rondleiding aanwezig zijn?
De lezingen starten om 13.30 uur in De Kleine- of Maria Kerk, Bisschopstraat 32 in Vollenhove.
De kostuumshow vindt plaats in de tuinen van Marxveld naast de kerk.

Contact

Heeft u vragen over het programma? Neemt u dan contact op via telefoonnummer 14 0521 en vraag naar een medewerker van het gemeentearchief. Of mail naar gemeentearchief@steenwijkerland.nl

alles uit kast bij het Stadsmuseum VollenhoveAlle oude kleding is uit de kast bij het Stadsmuseum. Het heeft er ruim dertig jaar gelegen, en is nu eindelijk weer te zien. In 1986 deed de voorganger van het Stadsmuseum mee aan een provinciaal project waarbij klederdrachten werden geïnventariseerd. Uit de hele streek werden kledingstukken van vrouwen, kinderen en mannen verzameld uit de periode 1850 tot 1950. Er werd een summiere beschrijving van gemaakt en de vaak fraaie kleding verdween daarna in het depot.
Deze winter is de kleding opnieuw geïnventariseerd, en nu is er een expositie van gemaakt onder de titel 'Alles uit de kast'.

U zult genieten van de fraaie en soms bijzondere dingen uit de collectie. Elegante damesjurken, sjieke kleding van de barones, zondagse jurken voor naar de kerk.
Heel veel kinderkleding, meestal wit, in heel veel variaties brocant.
En dan de mannenpakken, waaronder veel uniformen. Edelman, bedelman, dokter, pastoor.... Hoeden en petten, en ook één damescorset. Kousen, handschoenen en heel veel mutsen, mutsenlinten en gehaakte kindermutsjes.
Een hele verzameling merklappen, handwerkjes, proeflapjes van waarschijnlijk de naai- en breischool Tabitha, die in 1868 werd opgericht door enkele adellijke dames en ot in de jaren 1920 heeft gefunctioneerd, later onder 'het Nut'.

Voor sommige ouderen een feest van herkenning, voor anderen een kijkje in de eeuw van groot- en overgrootouders.


Dedico ICT

Copyright © 2015. All Rights Reserved.