• Foto1
 • Foto10
 • Foto11
 • Foto12
 • Foto13
 • Foto14
 • Foto15
 • Foto16
 • Foto17
 • Foto18
 • Foto2
 • Foto3
 • Foto4
 • Foto5
 • Foto6
 • Foto7
 • Foto8
 • Foto9

Kerstgroepenexpositie in Vollenhove

Van 9 december 2017 tot en met  7 januari 2018 organiseert het Cultuur Historisch Centrum aan de Bisschopstraat 36 in Vollenhove weer haar kerststallententoonstelling. Was het thema in voorgaande jaren kerststallen wereldwijd, nu is het thema “Volks-Kunst”. Kerstgroepen uit de collectie van Jacob Graansma uit Spijk. Meer dan honderd kerstvoorstellingen, uit de vorige eeuw en nog ouder, laten zien hoe verschillende bevolkingsgroepen het kerstverhaal uitbeeldden. Er is er één uit 1780!

De adel kon zich prachtige (napolitaanse) kerstgroepen veroorloven, de geestelijkheid gaf opdracht aan kunstenaars kerstgroepen te ontwerpen terwijl de arme bevolking zelf figuren uit hout sneed of papieren krippen opstelde. De collectie Graansma toont voorbeelden van de variëteit van de kerstgroep: van volkskunst tot kunstobject, van individueel vakwerk tot massaproduct. Door deze variëteit, van groepen uit Nederland, Duitsland, Oostenrijk en Italie, weerspiegelt de tentoonstelling de verschillen in de benadering van het feest: innerlijk, religieus, traditioneel tot gericht op commercie. Deze weer heel andere en zeker zo bijzondere tentoonstelling, mag u niet missen

Vollenhove wordt weer kerststallenstad doordat bewoners in de Kerkstraat en de Bisschopstraat in Vollenhove hun kerststallen, kerstgroepjes, kerstbomen, kerstengelen of andere kerstversieringen achter de ramen plaatsen, zodat de binnenstad geheel in kerstsfeer zal zijn. Een bezoek aan Vollenhove en het CHC Land van Vollenhove, is zeker de moeite waard en een leuk uitje in de kerstvakantie. Er is dan naast koffie en thee met iets lekkers ook chocolademelk!

Geopend 9 december 2017 tot en met 7 januari 2018 dagelijks van 13.00 uur tot 17.00 uur. Eerste kerstdag en Nieuwjaarsdag gesloten. Tweede kerstdag geopend. 

Lezingen in oktober - de maand van de geschiedenis

In deze maand wordt overal in Nederland terug gekeken in de tijd. Het thema daarbij is dit jaar geluk. Een thema dat rond de rijke historie van Vollenhove moeilijk te plaatsen is. Hadden we geluk dat de bisschop van Utrecht de baas werd in deze omgeving, en precies hier een kasteel bouwde? Was het geluk voor Vollenhove dat havezaten hier binnen de stadsgrenzen moesten liggen? Het was zeker geen geluk, dat het begrip ‘vrijheid, gelijkheid en broederschap’ de adellijke families deed verdwijnen, en daarmee de economische basis van Vollenhove. Gelukkig bracht de visserij weer leven in de brouwerij en brood op de plank. Tot… de Afsluitdijk kwam. Maar de polder bracht wel weer geluk, toch?

Het Cultuur Historisch Centrum ‘Land van Vollenhove’ brengt de geschiedenis tot leven met vier presentaties op dinsdagen en donderdagen in oktober. Vanwege de expositie ‘Welkom Schokkers’, die tot begin november te zien is, wordt het thema ‘Schokland door de eeuwen heen’ nogmaals gepresenteerd, en wel op dinsdag 10 oktober, door Henk van Heerde. De expositie zelf is die avond ook te bewonderen, het museum gaat dan om 19 uur open.

Donderdagavond 19 oktober vertelt hij alles over de rijke historie van Vollenhove.

Jan Wester vertelt op donderdagavond 26 oktober over de diverse bouwstijlen die nu nog in Vollenhove terug te vinden zijn, uit lang vervlogen maar ook recente tijden. U zult vanaf dat moment heel anders door de straten rijden!

Op 31 oktober is het precies 500 jaar geleden dat Maarten Luther zijn beroemde 95 stellingen publiceerde, die leiden tot de Reformatie. In Vollenhove vond die pas effectief veel later plaats, en leidde niet zoals elders tot het helemaal verdwijnen van de katholieken. Henk van Heerde vertelt hierover, en zal een aantal stukken uit de collectie van het museum hierbij gebruiken.

Elke presentatie begint om 20 uur en wordt gehouden in het CHC, Bisschopstraat 36 te Vollenhove. Het aantal plaatsen is beperkt, u kunt reserveren per e-mail reserveringen@chcvollenhove.nl of telefonisch tijdens openingsuren, van woensdag tot zondag van 13-17 uur, tel. 0527-244413. Deelname € 4 inclusief een kop koffie of thee.

Dinsdag 10 oktober: Schokland door de eeuwen heen (Henk van Heerde)

Donderdag 19 oktober: De rijke historie van Vollenhove (Henk van Heerde)

Donderdag 26 oktober: Bouwstijlen in Vollenhove (Jan Wester)

Dinsdag 31 oktober: Reformatie en contrareformatie in Vollenhove (Henk van Heerde)

De rijke Schokker klederdracht is uitvoerig te zien in het museum

Welkom Schokkers tot 6 november!
De wisselexpositie ‘Welkom Schokkers’ kunt u nog zien tot 6 november. De titel verwijst naar de maanden mei en juni van het jaar 1859, toen de Schokkers het eiland Schokland moesten verlaten omdat het te duur werd om het eiland tegen de zee te beschermen.

Het fort, woonplaats van 7 Schokker gezinnen

Van de ruim zeshonderd Schokkers kwamen er ruim honderddertig in Vollenhove terecht, waar ze snel in de rest van de bevolking integreerden.

De tentoonstelling toont vooral schilderijen en prenten, originele kleding, en daarnaast een aantal originele voorwerpen, meer dan honderd jaar doorgegeven binnen de Schokker families. Verder een aantal boeken over Schokland en de Schokkers, een paar maquettes, een replica van een kaart van het eiland en foto’s van Vollenhoofse geboren Schokkers. 

Daarnaast hopen we dat we de stambomen van de Vollenhoofse Schokker nazaten compleet kunnen krijgen en kunnen laten zien.

Een grote foto van ‘het fort’ mag natuurlijk niet ontbreken: daar streken zeven Schokker vissersfamilies neer, waarvan er minstens drie een nieuw huisje bouwden met het van Schokland meegenomen materiaal. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dedico ICT

Copyright © 2015. All Rights Reserved.