• Foto1
 • Foto10
 • Foto11
 • Foto12
 • Foto13
 • Foto14
 • Foto15
 • Foto16
 • Foto17
 • Foto18
 • Foto2
 • Foto3
 • Foto4
 • Foto5
 • Foto6
 • Foto7
 • Foto8
 • Foto9

Een belangrijke doelgroep voor ons museum zijn kinderen van de basisschool. We bieden de thema's aan voor klassen uit de onderbouw, en voor de bovenbouw. Een ochtend  in en rond het museum wordt deskundig begeleid door de mensen van de werkgroep educatie.

Durgerdammers   (groepen 3 t/m 8)

Het bezoek van een groep basisschoolkinderen begint met het vertellen van het spannende verhaal over de Durgerdammers. Het is een waar gebeurd verhaal van vissers die in de winter van 1849 vermist raakten op de Zuiderzee en uiteindelijk ‘aanspoelden’ in Vollenhove.

De redding van 3 vissers in de winter van 1849 was ‘wereldnieuws’. De vissers waren bij Durgerdam het ijs op gegaan, maar door de dooi brak een ijsschots af en dreven ze naar open zee. Pas veertien dagen later werden ze bij Vollenhove gered. We vertellen dit verhaal met beelden.  De leerlingen kunnen de visspullen en slee bekijken en aanraken. Ook gaan we samen naar de plek waar die zee vroeger was.Kastelen in Vollenhove (groepen 3 t/m 8)
Wist je  dat er vroeger twee kastelen in de Stad Vollenhove hebben gestaan? De maquettes  ervan  zijn in ons museum te zien.  Tweehonderd jaar geleden stonden ze er nog, nu is er alleen nog maar één ruïne.
Vanuit één kasteel werd het Noorden van ons land geregeerd.
Het andere had hele korte banden met de adellijke familie Nassau,  de latere Oranjes.
Van beide kastelen is een maquette gemaakt en die laten we zien inclusief voorwerpen afkomstig van deze kastelen. Deze geweldige Vaderlandse geschiedenis vertellen wij jullie graag, en we gaan ook langs de beide locaties, met een stadgids. Wij bieden een waargebeurd verhaal, daarna een museum bezoek, pauze met drinken en op pad met een gids. Aansluitend op het verhaal gaan we voorbeelden tonen voor het maken van een eigen familiewapen / -schild.

 


Kerst in Vollenhove (groepen 1 t/m 4).

Ons museum is  dan omgebouwd tot een kerststallenshow.
Meer dan honderd objecten uit diverse landen tonen wij aan de kinderen, eventueel met uitleg erbij. Voor de kinderen hebben wij, naast dit gebeuren, tal van bijzonderheden zoals een speurtocht door het museum naar bepaalde voorwerpen, een spannend verhaal onder de kerstboom en eventueel een mooie video met een verhaal over een ander soort kerst.
2 straten in Vollenhove doen ook mee; daar pronken de kerststallen voor de ramen.
Bij voldoende tijd mogen de kinderen met hun begeleiders een wandeling maken door deze straten.

De Opstand (groep 7/8)
In 2022 is de verovering door de Watergeuzen van Den Briel 350 jaar geleden. Dat jaar van de Opstand wordt overal in Nederland herdacht, en ook Steenwijkerland doet daaraan mee. Wij hebben ook een aanbod voor groepen 7/8 samengesteld: Vollenhove tijdens de Opstand. In anderhalf uur kun je dan zien, voelen en beleven hoe de mensen die hier toen leefden tussen twee vuren zaten.

De werkgroep educatie die dit allemaal regelt bestaat uit: Harry Postma, Miriam de Boer, Jac Jansen, Johannes ten Have en Dirk Hanson.

Er wordt in dit kader samengewerkt met het Platform Cultuureducatie Steenwijkerland. Hierin zitten de scholen voor primair onderwijs, met (erfgoed)musea, de Bibliotheek, De Meenthe, Scala Centrum voor de Kunsten en de gemeente. Men voelt zich samen verantwoordelijk voor de cultuureducatie in Steenwijkerland. De cultuurcoach ontwikkelt plannen, voert het programma uit en adviseert het Platform over te ontwikkelen beleid. Doel is om alle leerlingen in hun schoolloopbaan in ieder geval één keer met alle kunstdisciplines en met erfgoed kennis te laten maken. Per jaar wordt een zogenaamd Cultuurmenu samengesteld, zie ook cultuurmenusteenwijkerland.nl.

Veel basisscholen uit de gemeente hebben ons museum al bezocht in het kader van het Cultuurmenu. Het gaat dan om kinderen uit de groepen 3 t/m 8, die zo’n anderhalf uur doorbrengen in het museum, met begeleiding van hun leerkracht en uiteraard enkele vrijwilligers van de werkgroep, aangevuld met mensen uit de groep gastheren/gastvrouwen van het museum.

Deze thema's zijn ook toegankelijk voor basisscholen uit andere gemeenten. Neem hiervoor gerust contact met ons op via mailadres info@chcvollenhove.nl.
Bent u op zoek naar een educatief verantwoord kinderfeestje? Denk dan ook eens aan één van de thema's die hier worden aangeboden. We denken graag met u mee!

 

 

Dedico ICT

Copyright © 2015. All Rights Reserved.